Ihon pohjasävy on värianalyysin tuloksen ja sopivien värien valinnan kannalta merkittävässä roolissa. Tarkka värianalyysi perustuu ihon pohjasävyn lisäksi laajempaan piirteiden pohjasävyn kartoittamiseen. Tässä myös luonnollisen hiusvärin pohjasävy on olennaisessa asemassa.
Iho pohjasävyjä on viisi erilaista: lämmin, viileä, neutraali, neutraali-lämmin ja neutraali-viileä. Lämpimän ihon pohjasävy on keltapohjainen ja viileän sini- tai pinkkipohjainen. Neutraali-lämmin iho on pohjasävyltään hieman lämpimään kallellaan ollen kuitenkin vielä lähempänä neutraalia ihon pohjasävyä kuin lämmintä. Sen sijaan neutraali-viileä iho on pohjasävyltään hieman viileään päin kallellaan ollen vielä lähempänä neutraalia kuin viileää pohjasävyä.
16 värivuodenajan värianalyysissä kevät (true spring), lämmin kevät, syksy (true autumn) ja lämmin syksy ovat värivuodenaikoja, joiden edustajilla on lämmin ihon pohjasävy. Sen sijaan vaalealla keväällä, kirkkaalla keväällä, pehmeällä syksyllä ja tummalla syksyllä on neutraali-lämmin ihon pohjasävy. Kesällä (true summer), viileällä kesällä, talvella (true winter) ja viileällä talvella on viileä ihon pohjasävy, kun taas pehmeällä kesällä, vaalealla kesällä, tummalla talvella ja kirkkaalla talvella on neutraali-viileä ihon pohjasävy. On myös mahdollista olla keskimääräistä neutraalimpi kevät, syksy, kesä tai talvi, jolloin vastakkaisen pohjasävyn värit eivät saa niin huomattavia vaikutuksia aikaan iholla kuin keskimääräisellä saman värivuodenajan edustajalla. Mikäli saman värivuodenajan värit säilyvät kaikissa värivertailuissa henkilölle parhaina sävyinä, tämä ei vaikuta henkilön värivuodenaikaan ja värisuosituksiin. (Esimerkkinä tästä voit lukea siskoni värianalyysistä.)
Harvinaisemmissa värianalyysin erikoistapauksissa on myös mahdollista, että ihmisellä on täysin neutraali ihon pohjasävy tai lämmin tai viileä ihon pohjasävy, mutta hänelle ei ole mahdollista määrittää kotivuodenaikaa. (Kotivuodenaika on joku neljästä päävärivuodenajasta eli kevät, kesä, syksy tai talvi.) Näissä värianalyysin erikoistapauksissa henkilölle on kuitenkin mahdollista määrittää hänelle parhaiten sopivat värit.
Ihon pohjasävy ja yleiset virheelliset uskomukset
”Verisuonien sävy kertoo ihon pohjasävyn”
Yleinen virheellinen uskomus on, että ihon pohjasävyn voisi saada selville katsomalla verisuonien väriä. Vihreät verisuonet eivät kerro lämpimästä ihon pohjasävystä ja siniset tai liilat suonet eivät kerro viileästä ihon pohjasävystä. Tällä myytillä ei myöskään ole mitään väriteoreettista pohjaa, sillä sinisiä, vihreitä ja liiloja sävyjä löytyy pohjasävyltään lämpiminä, neutraaleina ja viileinä versioina.
”Helposti ruskettuminen tai helposti auringossa palaminen kertoo ihon pohjasävystä”
Helposti ruskettuminen tai helposti auringossa palaminen eivät kerro ihon pohjasävystä. Ruskettuminen ja auringossa palaminen muuttavat ihon pintasävyä, mutta pintasävy on eri asia kuin ihon pintasävyn alla oleva ihon pohjasävy. Helposti ruskettumisesta tai palamisesta ei voi tehdä päätelmiä siitä, onko ihon pohjasävy viileä, lämmin vai neutraali.
”Oliivi on ihon pohjasävy”
Oliivi ei ole ihon pohjasävy. Oliivi-iho näyttää usein hieman vihertävältä tai kellertävältä, mistä oliivi-ihon nimityskin tulee. Yleensä oliivi-ihon pohjasävy on viileä, neutraali, neutraali-viileä tai neutraali-lämmin.
”Ihon pohjasävy näkyy päällepäin”
Ihon pohjasävy ei yleensä näy päällepäin. Ihon pohjasävyn sijaan näemme ihon pintasävyn, joka voi olla esimerkiksi kellertävä tai punertava. Ihon pohjasävy on eri asia kuin pintasävy, ja se on tämän pinnalla näkyvän sävyn alla oleva ihon sävyn ominaisuus. Lisäksi ihon pintasävy muuttuu yksilöllisesti mm. aiemmin mainitun ruskettumisen ja auringossa palamisen, tiettyjen sairauksien ja lämpötilan mukaan. Ihon pohjasävy pysyy näistä pintasävyn muutoksista huolimatta samana läpi elämän. Alla oleva kuva ystävästäni (lämmin kevät) ja minusta (kevät eli true spring) havainnollistaa sitä, että esimerkiksi ystäväni ihon vaaleanpunertava pintasävy ei ole merkki siitä, että hänen ihonsa pohjasävy olisi viileä. Ihot, joilla on sama pohjasävy, voivat näyttää pinnalta hyvin erilaisilta, ja pelkän pintasävyn perusteella ei voi päätellä ihon pohjasävyä.
Kysymyksiä ja vastauksia ihon pohjasävystä
Mikä on yleisin ihon pohjasävy suomalaisilla?
Tähän mennessä suomalaisten asiakkaideni yleisin ihon pohjasävy on ollut lämmin. Toisiksi yleisin on ollut viileä. Erilaiset neutraalit ihon pohjasävyt ovat selvästi harvinaisempia, ja täysin neutraali ihon pohjasävy on niistä kaikkein harvinaisin.
Vaikuttaako hiusten värjääminen ihon pohjasävyyn?
Ihon pohjasävy on muiden värianalyysin tulokseen vaikuttavien sävyominaisuuksien lisäksi perinnöllinen ominaisuus, joten hiusten värjääminen ei vaikuta ihon pohjasävyyn eikä värianalyysin tulokseen. Värjättyjen hiusten tulisi olla peitettynä värianalyysissä, sillä hiusväri heijastelee kasvoille vaikutuksiaan, mikä voi muuttaa sitä, miltä iho näyttää eri sävyjä vasten. Mikäli värjättyjä hiuksia ei peitetä värianalyysissä ja hiusväri ei ole harmoniassa luonnollisten piirteiden sävymaailman kanssa, värianalyysin tulos on suurella todennäköisyydellä virheellinen tai vähintäänkin epätarkka.
Miten oman ihon pohjasävyn voi tunnistaa luotettavasti?
Tähän ei valitettavasti ole täysin luotettavia tapoja. Oman ihon pohjasävyn tunnistaminen itse on usein hankalaa, sillä mieltymykset ohjaavat herkästi havaintojamme itselle sopivista sävyistä ja samalla ajatuksia oman ihon pohjasävystä. Tämän vuoksi erilaiset sävy- ja korumetallistestit itse tehtyinä tuottavat herkästi virheellisiä johtopäätöksiä. Esimerkiksi lämpimän pohjasävyn ihoon keltakultaiset korut sulautuvat kauniisti, kun taas hopeakorut erottuvat hieman kolkkoina lämmintä ihoa vasten. Jos ihmisellä on tarkat mieltymykset kultaan tai hopeaan, tämä todennäköisesti vaikuttaa hänen tekemiinsä havaintoihin korumetallien sopivuudesta. (Monet meistä saavat kuitenkin oman ihon pohjasävystä poikkeavat korumetallisävyt toimimaan.) Jos saammekin määritettyä itse, että esimerkiksi hopean sävyt sopivat meille paremmin kuin keltakulta, tämä jättää avoimeksi vielä sen, onko ihon pohjasävy viileä vai neutraali-viileä.
Sanoisin, että paras tapa yrittää tunnistaa itse omaa ihon pohjasävyä on suunnata katse omaan luonnolliseen hiusväriin noin 20 vuoden iässä tai ennen kuin hiusväri alkaa harmaantua, sillä luonnollisen hiusvärin pohjasävy kertoo myös ihon pohjasävystä. Luonnollinen hiusväri on jokaiselle yksi parhaiten sopivista hiusväreistä ja värivuodenajan mukainen. Toisaalta luonnollisen hiusvärin pohjasävyn arviointi edellyttää eri pohjasävyjen tunnistamista, mikä jo sinänsä voi olla haasteellista. Lisäksi hiusvärin pohjasävyn arviointia voi hankaloittaa se, että usein luonnollinen hiusväri sisältää monia eri sävyvivahteita, ja esimerkiksi auringonvalossa viileäkin hiusväri voi näyttää lämpimältä. Arviointia voi hankaloittaa myös se, että lämpimän tai viileän lisäksi hiusten luonnollinen pohjasävy voi olla neutraali tai se voi sisältää useita eri pohjasävyjä. Lisäksi usein kuullut sananparret, kuten ”maantienharmaat hiukset”, ”maantienväriset hiukset” ja joskus ”ei-minkään väriset hiukset” saatetaan mieltää herkästi viileiksi sävyiksi, mutta ne ovat kokemukseni mukaan useammin lämpimiä sävyjä.
Minulla ja useilla asiakkaillani on myös kokemusta siitä, että lämpimästä luonnollisesta hiusväristä huolimatta ihmisen värivuodenajaksi määritetään viileä värivuodenaika. Tällaista näkyy myös jonkin verran sosiaalisessa mediassa, mikä voi osaltaan vaikuttaa arvioihimme siitä, mikä (hius)väri on lämmin ja mikä viileä.
Olen vaalea kesä. Voiko luonnollisessa hiusvärissäni olla silti punapigmenttiä?
Voi olla, kunhan hiukset eivät ole kauttaaltaan selvästi lämpimät. Vaalealla kesällä on kevään ja kesän piirteitä ja piirteissä voidaan siten havaita lämpöä, viileyttä ja pohjasävyltään neutraaleja sävyominaisuuksia. Jos hiukset ovat kuitenkin selkeästi kauttaaltaan lämpimän punaiset tai oranssit, vaalean kesän tulos on todennäköisesti virheellinen tai epätarkka.
Miten valita oikea meikkivoidesävy?
Oikean meikkivoiteen valinta saattaa olla hankalaa, sillä toisinaan meikkivoiteiden pohjasävymerkinnät eivät aina vastaa sitä, millainen pohjasävy meikkivoiteessa todellisuudessa on. Näistä meikkivoideputelien sävymerkinnöistä ei myöskään voi päätellä omaa ihon pohjasävyä.
Lämpimän ihon pohjasävyn omaavalle henkilölle myös lämmintä pohjasävyä oleva meikkivoide on paras, ja viileän ihon pohjasävyn omaavalle viileän pohjasävyn meikkivoide on paras. Erilaisen neutraalin ihon pohjasävyn omaaville myös oman ihon pohjasävyä vastaava meikkivoiteen pohjasävy on kaikkein paras.
Ihon pohjasävyn lisäksi meikkivoiteen valinnassa tulee luonnollisesti huomioida myös ihon tummuusaste. Kaikki saman pohjasävyn ja tummuusasteen meikkivoiteet eivät ole kuitenkaan sävyiltään samanlaisia, joten niistä kannattaa valita sellainen sävy, joka sulautuu mahdollisimman hyvin omaan ihonsävyyn. Toisinaan tällaista sävyä voi olla hyvin vaikeaa löytää. Esimerkiksi monet lämpimät meikkivoiteet ovat hyvin keltaisia, mutta mikäli ihon pintasävy ei ole niin keltainen, meikkivoide ei välttämättä sulaudu sellaisenaan niin huomaamattomasti ihoon. Tällöin kannattaa kokeilla oman kustomoidun lämpimän meikkivoidesävyn sekoittamista.
Tätä blogipostausta varten kyselin Colourful Harmonyn Instagram-tilillä kysymyksiä, uskomuksia ja epäselvyyksiä ihon pohjasävyihin liittyen. Kiitos kaikille ajatuksistanne tähän teemaan liittyen! 🙂
Kuten tässä blogipostauksessa totesin, oman ihon pohjasävyn määrittäminen luotettavasti itse on usein hankalaa. Jos haluat saada varmuuden omasta ihon pohjasävystäsi ja selvittää piirteidesi kanssa harmoniassa olevat värisävyt, tervetuloa tutustumaan Colourful Harmonyn värianalyyseihin verkkokaupassamme.