Ilmainen värianalyysi netissä kuulostaa houkuttelevalta ja kätevältä. Tähän liittyy kuitenkin monia riskitekijöitä ja sudenkuoppia, joista on hyvä olla tietoinen. Tämän blogitekstin tarkoitus on valottaa syitä, miksi värianalyysifiltterit eivät toimi ja miksi tee se itse -värianalyysit eivät yleensä ole luotettavia.
Värianalyysifiltterit eivät toimi
Värianalyysifiltterit eivät toimi, sillä filtteri muokkaa usein sitä, miltä iho näyttää eikä tuo värien todellisia vaikutuksia esiin. Lisäksi värianalyysifilttereissä sävyt ovat usein mitä sattuu, eivätkä ne ole tarkan värianalyysin värivuodenaikojen jaottelun mukaisia: Saman värivuodenajan alle luokitelluista sävyistä löytyy useimmissa filttereissä ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia sävyjä ja samalla eri värivuodenaikojen sävyjä. Vaikka filtteri ei muokkaisikaan sitä, miltä iho näyttää, värivuodenajan selvittäminen on hankalaa, kun saman värivuodenajan sävyiksi luokitellut sävyt ovat ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia. Lisäksi omia parhaita sävyjä ja omaa värianalyysin tulosta tulkittaessa ns. maallikkona ei yleensä tiedä, mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon värivuodenaikaa arvioitaessa. Lisäksi mieltymykset ja tottumukset vaikuttavat siihen, mitkä sävyt kukin kokee itselleen sopiviksi. Harva värianalyysifiltteri nimittäin antaa tuloksen, ja tulosten tulkinta jää usein käyttäjän vastuulle. Mikäli tulokset saa, ne ovat yleisluonteisia ja jossain määrin stereotypioihin perustuvia ja yleensä kaukana tarkasta värianalyysin tuloksesta.
Omat mieltymykset eivät ole sama asia kuin oma värivuodenaika
Meidän on usein vaikeaa nähdä itsemme objektiivisesti, ja näin on myös meille sopivien värien suhteen. Värivuodenaikasi ei välttämättä ole se, mitä odotit tai olisit halunnut. Tyypillisimmin omaa värivuodenaikaa arvioidaan virheellisesti tummemmaksi ja/tai pehmeämmäksi. Aina juuri ne omat lempivärit tai itselle kotoisimmat sävyt eivät löydy oman värivuodenajan sävyistä, mutta useimmista sävyistä löytyy jokin sävyvariaatio useimmista värivuodenajoista. Täten on todennäköistä, että väripaletistasi löytyy lempiväristäsi oma versionsa.
Haluan jälleen muistuttaa, että värivuodenajasta riippumatta jokainen voi pukeutua juuri niin kuin haluaa. Värianalyysi ei ole uhka vaan mahdollisuus laajentaa omaa perspektiiviä värien käytön suhteen ja soveltaa omaa värianalyysin tulosta juuri niin paljon tai vähän kuin hyvältä tuntuu!
Värivuodenaikoja googlatessa kannattaa olla tarkkana
Kuka tahansa voi tehdä väripaletteja ja ladata ne nettiin. Mitä tahansa värivuodenaikaa googlatessa vastaan tulee toinen toistaan kauniimpia väripaletteja, mutta vain murto-osassa väripaleteista sävyt ovat oikein ja todella sitä, mitä niiden sanotaan olevan. Ei ole tavatonta, että viileiksi kuvattujen värivuodenaikojen väripaleteista löytyy pohjasävyltään viileitä ja neutraaleja sävyjä ja joskus jopa lämpimiäkin sävyjä. Vastaavasti ei ole tavatonta, että lämpimiksi kuvatuista väripaleteista löytyy muitakin kuin lämpimiä sävyjä. Värivuodenaikoja ja väripaletteja googlatessa kannattaakin olla tarkkana ja muistaa, että Googlesta löytyvien väripalettien avulla ei voi selvittää omaa värivuodenaikaansa. Lisäksi kaikkien värianalyysimenetelmien samannimiset värivuodenajat eivät vastaa täysin toisiaan määritelmällisesti ja sisällöllisesti, ja myös sävysuositukset poikkeavat toisistaan eri värianalyysimenetelmien välillä. Olethan siis tarkkana, jos googlaat värivuodenaikoja ja väripaletteja.
Samojen värivuodenaikojen edustajat ovat keskenään eri näköisiä eikä muiden värianalyysituloksista voi päätellä omaa värivuodenaikaa
Netissä on paljon virheellistä tietoa värianalyysistä, ja tiedon oikeellisuuden arvioinnissa värianalyysiin ja väriteoriaan syventävä koulutustausta on olennaisessa asemassa. Monesti myös netistä löytyvät kuvaukset eri värivuodenaikojen edustajista ovat suppeita ja vanhentuneeseen tietoon tai stereotypioihin perustuvia. Todellisuudessa esimerkiksi kevät (true spring) ja lämmin kevät (warm spring) ovat värivuodenaikoja, joiden edustajiin mahtuu laaja kirjo hyvin eri näköisiä ihmisiä erilaisine lämpimine piirteineen. Näiden värivuodenaikojen edustajilla voi olla esimerkiksi minkä tahansa väriset silmät ja hiustensävy voi vaihdella vaaleista hyvin tummaan.
Netistä löytyy myös paljon erilaisia julkisuuden henkilöiden ”värianalyysejä”, jotka ovat virheellisiä tai epätarkkoja. Värianalyysiä ei voi tehdä etänä tai digitaalisesti oikeaoppisesti kuvista, joissa henkilö on täydessä meikissä ja värjätyissä hiuksissa ja kaiken lisäksi värianalyysin tekemiseen soveltumattomassa valaistuksessa. Tee se itse -värianalyysi menee helposti metsään, jos itseään vertaa näihin julkisuuden henkilöiden ”värianalyysituloksiin”. Tuttavan tai julkisuuden henkilön värianalyysitulokset eivät kerro sinun värianalyysituloksistasi. Biologisen perheenjäsenen värianalyysitulos sen sijaan saattaakin kertoa, sillä värivuodenaikaan vaikuttavat ominaisuudet ovat perinnöllisiä, mutta usein samankin perheen sisältä löytyy enemmän kuin yhden värivuodenajan edustajia.
Lopuksi
Omaa värivuodenaikaa ei voi valita eikä värivuodenaika määrity sen perusteella, millaisissa sävyissä kukin viihtyy. Parhaimmassa tapauksessa nämä kohtaavat, mutta tarkka värivuodenajan määritys on ennen kaikkea väriteoriaa ja sen soveltamista sekä väriharmonian etsimistä. Värianalyysifiltterit ja tee se itse -värianalyysit eivät toimi, ja itsetehtyä värianalyysiä hankaloittaa netistä löytyvä virheellinen ja epätarkka värianalyysiin liittyvä tieto, jonka arvioiminen on erityisen hankalaa ilman koulutusta.
Mikäli olet kiinnostunut selvittämään tarkan 16 värivuodenajan värianalyysin mukaisen värivuodenaikasi tai haluat muuten vain tutustua Colourful Harmonyn värianalyysipalveluihin, pääset tutustumaan niihin tarkemmin verkkokaupassamme. Lisää tietoa värianalyysistä 16 värivuodenajan värianalyysin näkökulmasta löydät Colourful Harmonyn Instagram-tililtä ja Facebook-sivuilta.