Mistä on kyse, jos kaikki värivuodenaikani värit eivät sovi minulle, mutta jotkut väripalettini ulkopuoliset värit sopivat?

Jos olet miettinyt, että ”mistä on kyse, jos kaikki värivuodenaikani värit eivät sovi minulle, mutta jotkut värivuodenaikani ulkopuoliset värit sopivat”, selityksiä voi olla useita. Olen koonnut tähän blogitekstiin erilaisia näkökulmia, joita lähtisin pohtimaan tilanteessa, jossa mietit erilaisten värien sopivuutta sinulle värianalyysin jälkeen tai ennen värianalyysiä.

Värien epätarkka jaottelu värivuodenaikoihin

Hyvin monissa värianalyysin viitekehyksissä värien jaottelu on epätarkkaa, ja saman värivuodenajan alle on jaoteltu ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia värejä eli eri värivuodenaikojen värejä. Tällöin kaikki sävyt eivät ole harmoniassa saman ihmisen piirteiden kanssa. Joissain tapauksissa myös useiden eri värivuodenaikojen väripaleteista saattaa löytyä saman värivuodenajan värejä.

Kaikkien eri menetelmien samannimisen värivuodenajan värit eivät ole sinulle parhaimpia värejä

Eri värivuodenaikojen edustajilla omat parhaat sävynsä, ja suurimmasta osasta väreistä löytyy kaikille hyvin sopiva sävy. Poikkeuksia ovat esimerkiksi oranssi, musta ja harmaa. Esimerkiksi kevään persikkaiset oranssit ovat liian kirkkaita ja vaaleita syksyille, ja syksyn oranssit taas liian tummia, murrettuja ja raskaita keväille. Myös lämpimällä keväällä ja lämpimällä syksyllä on omat syksyn ja kevään sävyistä poikkeavat oranssin sävynsä.

Esimerkiksi netistä löytyy paljon sävyjä, jotka on luokiteltu samannimisen värivuodenajan väreiksi, vaikka ne eivät tarkemman jaottelun mukaan sitä ole. Ole siis tarkkana siitä, että sävy, jonka sopivuutta pohdit, on oikeasti värivuodenaikasi väri sen värianalyysimenetelmän mukaan, jolla sinun värivuodenaikasi on määritetty. Jos olet ollut asiakkaani, voit varmistaa tämän värivihkosta tai digitaalisista väripaleteistasi.

Oranssin sävyjä
Erilaiset oranssin sävyt kuuluvat eri värivuodenaikojen väripaletteihin

Pohjasävyltään neutraalit värit toimivat monilla ihan hyvin

Suurimmalle osalle monet pohjasävyltään neutraalit sävyt toimivat ihan hyvin, sillä ne ovat pohjasävyltään viileiden ja lämpimien sävyjen välissä. Paremmin toimivat sellaiset pohjasävyltään neutraalit värit, jotka ovat kirkkaus- ja tummuusasteeltaan oman värivuodenaikamme sävyjen kaltaisia. Jos neutraalien sävyjen olemassaoloa ei tiedosteta ja neutraaleja sävyjä luullaan viileäksi tai lämpimäksi, seuraa usein hämmennystä siitä, miksi jotkut tällaiset värit näyttävät silti ihan hyviltä, vaikka ne ovat vastakkaista pohjasävyä kuin oman värivuodenajan sävyt. Neutraalit sävyt ovat kuitenkin pohjasävynsä suhteen lähempänä lämpimiä ja viileitä sävyjä, ja lämpimät ja viileät sävyt ovat pohjasävynsä suhteen kauempana toisistaan.

Flow-vuodenajan edustajan piirteet ovat melko hyvin harmoniassa kahden päävärivuodenajan sävyjen kanssa

Flow-vuodenajan edustajan (pehmeä kesä, pehmeä syksy, viileä kesä, viileä talvi, tumma syksy, tumma talvi, vaalea kesä, vaalea kevät, kirkas talvi, kirkas kevät, lämmin kevät tai lämmin syksy), piirteet ovat jokseenkin harmoniassa kahden päävärivuodenajan sävyjen kanssa, vaikka kumpikaan niistä ei ole se paras värivuodenaika hänelle. Flow-vuodenaikojen edustajille nämä kahden päävärivuodenajan sävyt sopivat kuitenkin keskimääräistä paremmin kuin päävärivuodenaikojen edustajille eli keväälle (true spring), kesälle (true summer), syksylle (true autumn) ja talvelle (true winter), sillä flow-vuodenajan edustajan piirteissä yhdistyy kahden päävärivuodenajan vaikutus.

Mieltymykset vaikuttavat siihen, mitkä värit koemme itsellemme sopiviksi

On eri asia olla pitämättä jostain väristä kuin että se ei sovi meille. Myöskään se, että pidämme jostain väristä ei tarkoita sitä, että kyseinen väri sopisi meille. Värin sopivuus määritetään väriteorian kautta: onko luonnollisissa piirteissäsi ja väreissä samoja ominaisuuksia. Värianalyysin tulokseen päädytään vertaamalla ominaisuuksiltaan erilaisia sävyjä ja ihon reaktioita niihin. Näissä vertailuissa tietyt värisävyt osoittautuivat paremmiksi kuin muut sävyt ja määrittävät lopulta henkilön värivuodenajan osana kattavaa väriteoreettista tarkastelua.

Tottumus ja kehut vaikuttavat ajatuksiimme meille sopivista väreistä

Olemme tottuneet käyttämään tiettyjä sävyjä ja tunnemme niihin vetoa. Toisia sävyjä taas emme ole tottuneet käyttämään emmekä tunne erityistä vetoa niihin. Monilla meistä on taipumusta tuntea vetoa tummempiin ja murretumpiin tai pehmeisiin sävyihin.  Jos pukeudumme usein tietyn värivuodenajan sävyihin, saatamme ikään kuin brändätä itsestämme tämän värivuodenajan edustajan. Tuolloin muutkin ihmiset (etenkin väriteoriaa tuntematta) voivat herkästi nähdä meissä tämän värivuodenajan edustajan, vaikka värit eivät olisikaan meille optimaalisia. Tuolloin voi olla vaikea päästää irti ajatuksesta, että ei ollutkaan kyseisen värivuodenajan edustaja.

Niin mukava kuin kehuja onkin saada, aina kehut tietyn värin sopivuudesta eivät liity siihen, että väri sopisi meille. Sama pätee kommentteihin siitä, että jokin väri ei ole sinun värisi. Kehuilla ja kommenteilla ei aina ole mitään tekemistä sen kanssa, sopiiko joku väri meille, vaan ne kertovat enemmän puhujan itsensä mieltymyksistä. Joskus kehuja saa myös erilainen, massasta erottuva väri tai vaate.

Turvavärit ja vaikeat värit

Joskus koemme jonkun sävyn helpoksi ja turvalliseksi. Olemme tottuneet käyttämään sitä ja se on palvellut meitä aikoina, kun emme ole tienneet, mitä muutakaan laittaisimme yllemme. Meillä voi olla myös värejä, jotka ovat aivan päinvastaisia: emme ole oikein koskaan saaneet jotain väriä toimimaan itsellämme tai olemme kokeilleet siitä ehkä sävyä, joka ei ole meille sopiva, jolloin saatamme ajatella, että mikään variaatio kyseisestä sävystä ei sovi meille. Voi olla vaikea hyväksyä näistä kokemuksista poikkeavia värejä itselle parhaiten sopivien sävyjen joukkoon. Suurimmasta osasta väreistä löytyy kuitenkin kaikille hyvin sopiva sävyversio, kuten aiemmin todettiin.

Tunnemme vetoa usein tummiin ja murrettuihin sävyihin
Meillä on taipumusta tuntea vetoa ennemmin tummiin ja murrettuihin sävyihin kuin vaaleisiin ja kirkkaisiin väreihin. Kuvassa ylärivillä syksyn (true autumn) sävyjä, keskellä kevään (true spring) sävyjä ja alarivillä talven (true winter) sävyjä.

Lopuksi

Olen havainnut, että monilla täällä Suomessa on taipumusta saada värianalyysissä piirteilleen liian raskas väripaletti. Tämä voi osaltaan vaikuttaa siihen, että moni luulee myös oman värivuodenaikansa olevan tummempi ja/tai murretumpi kuin mitä se todellisuudessa on. Olemme myös usein mieltyneempiä tummempiin ja murrettuihin tai pehmeisiin sävyihin ja koemme ne herkemmin itsellemme sopiviksi väreiksi. Joskus värianalyysin tulos tulee yllätyksenä, sillä odotamme tuloksen olevan tummempi sekä mieltymystemme tai saamiemme kehujen mukainen.

Värianalyysissä ei kuitenkaan ole kyse siitä, että värikonsultti kertoo asiakkaalle, että hänen lempivärinsä sopivat hänelle ja kuuluvat hänen väripalettiinsa. Värikonsultin tehtävä on etsiä piirteidesi kanssa harmoniassa olevat värisävyt, joilla on väriteoreettisesta näkökulmasta samoja ominaisuuksia kuin sinunkin piirteissäsi.

Olipa värianalyysisi tulos mikä hyvänsä, se ei tarkoita sitä, että kaikki värivuodenaikasi ulkopuoliset sävyt olisivat sinulle huonoja. Jos väripalettisi ulkopuolinen eri pohjasävyä oleva väri sopii sinulle melko hyvin, saatat olla piirteiltäsi lähempänä neutraalia kuin keskimääräinen värivuodenaikasi edustaja tai neutraalin flow-värivuodenajan edustaja. Lisäksi pohjasävyltään neutraalit sävyt toimivat lämminpiirteisellä viileitä sävyjä paremmin ja viileäpiirteisellä lämpimiä sävyjä paremmin.

Värianalyysin tuloksesta riippumatta sinun ei tarvitse luopua väreistä, joista pidät. Sinun ei myöskään tarvitsee alkaa käyttää sävyjä, joista et pidä tai joita et koe omiksesi. Värianalyysi antaa sinulle työkaluja valita juuri sinun piirteidesi kanssa harmoniassa olevia värisävyjä, joita on helppo yhdistellä keskenään. Se auttaa luomaan yhtenäisen vaatekaapin ja asuste- ja meikkivalikoiman sekä tukee kestävämpää elämäntapaa. Sinä kuitenkin päätät, kuinka paljon hyödynnät ja sovellat värianalyysin tulosta.

Jos haluat tietää tarkan värivuodenaikasi, voit halutessasi tutustua värianalyysivalikoimaamme täällä. Lisää tietoa väreistä ja värianalyysistä löydät Colourful Harmonyn Instagramista ja Facebook-sivulta.

Scroll to Top