Miten tunnistaa viileät ja lämpimät värit vaatekaupassa?

Miten tunnistaa viileät ja lämpimät värit vaatekaupassa? Tätä kysyttiin minulta Instagramissa, ja päätin tehdä aiheesta laajemman blogipostauksen. Vaatekauppojen valaistus ei nimittäin yleensä ole optimaalinen värien tarkkojen sävyerojen havaitsemisen tai värianalyysin kannalta.

Olen koonnut tähän postaukseen parhaimmat vinkkini pohjasävyltään erilaisten sävyjen tunnistamiseksi vaatekaupoilla. Tässä tekstissä en keskity pelkästään viileisiin ja lämpimiin väreihin, vaan annan vinkkejä myös pohjasävyltään neutraalien sävyjen tunnistamiseksi. Pohjasävyltään neutraalit värit sekoitetaan usein viileisiin ja toisinaan myös lämpimiin sävyihin eikä niiden olemassaoloa aina tunnisteta, mikä tekee pohjasävyltään neutraalien sävyjen tunnistamisen erityisen hankalaksi. Tärkeintä on kuitenkin tunnistaa oman värivuodenajan sävyt, joten kaikkien eri pohjasävyjen ja eri värivuodenaikojen sävyjen tunnistamisesta ei kannata kantaa huolta.

Värin pohjasävy ja kirkkaus- ja tummuusaste ovat eri asioita

Värin pohjasävy voi olla viileä, neutraali tai lämmin.  Värin pohjasävyn tunnistamisessa on tärkeää tiedostaa, että värin kirkkaus- tai tummuusaste ei kerro värin pohjasävyä eikä värin pohjasävy kerro sen kirkkaus- tai tummuusasteesta. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että vaalea, tumma, kirkas tai pehmeä väri voi olla pohjasävyltään viileä, lämmin tai neutraali. Viileät sävyt ovat sinipohjaisia ja lämpimät sävyt keltapohjaisia. Viileissä sävyissä näkyy toisinaan selkeää sinertävyyttä, ja lämpimissä sävyissä kellertävyyttä. On kuitenkin kiinni havaitsijasta sekä hänen harjaantumisestaan värierojen havaitsemiseen, kuinka selkeästi nämä näkyvät. Neutraalit sävyt jäävät lämpimien ja viileiden sävyjen väliin ja voidaan ajatella, että niiden pohjasävyssä on sekä sinertävyyttä että kellertävyyttä suunnilleen samassa suhteessa.

Huomaatko alla olevissa esimerkkikuvissa sinertävyyttä viileissä sävyissä ja kellertävyyttä lämpimissä sävyissä? Entä huomaatko, että neutraalit sävyt jäävät pohjasävynsä suhteen viileiden ja lämpimien sävyjen väliin?

Kirkkaita värivuodenaikoja ovat kevät (true spring), talvi (true winter), kirkas kevät ja kirkas talvi. Näistä kevät on lämmin, talvi viileä ja kirkas kevät ja kirkas talvi neutraaleja. Alla esimerkkisävyt viileästä,  neutraalista ja lämpimästä kirkkaasta punaisen sävystä.

viileä, neutraali ja lämmin kirkas punainen
Viileä, neutraali ja lämmin kirkas punainen

Pehmeitä värivuodenaikoja ovat kesä (true summer), syksy (true autumn), pehmeä kesä ja pehmeä syksy. Näistä kesä on viileä ja syksy lämmin, kun taas pehmeä kesä ja pehmeä syksy ovat neutraaleja. Alla esimerkkisävyt viileästä, lämpimästä ja neutraalista pehmeästä vihreästä.

viileä, lämmin ja neutraali pehmeä vihreä
Viileä, lämmin ja neutraali pehmeä vihreä

Tummia värivuodenaikoja ovat talvi (true winter), syksy (true autumn), tumma talvi ja tumma syksy. Niistä talvi on viileä, syksy lämmin ja tumma talvi ja tumma syksy ovat neutraaleja. Alla esimerkit viileästä, neutraalista ja lämpimästä tummasta violetista.

viileä, neutraali ja lämmin tumma violetti
Viileä, neutraali ja lämmin tumma violetti

Vaaleita värivuodenaikoja ovat kevät (true spring), vaalea kevät ja vaalea kesä. Myös kesä (true summer) on verrattain vaalea. Näistä värivuodenajoista kevät on lämmin, kesä viileä ja vaalea kevät ja vaalea kesä neutraaleja. Alla esimerkit viileästä, neutraalista ja lämpimästä vaaleammasta sinisen sävystä.

viileä, neutraali ja lämmin vaaleansininen
Viileä, neutraali ja lämmin vaaleansininen

Näiden lisäksi on värivuodenaikoja, jotka jäävät kirkkausasteensa ja tummuusasteensa suhteen keskivaiheille (medium). Näistä värivuodenajoista lisää tekstin loppupuolella.

Väriharmonia ja värien vertaaminen muihin sävyihin

Värin pohjasävyn tunnistaminen helpottuu, kun sitä verrataan sävyyn, jonka pohjasävyn jo tiedämme. Voit verrata sävyä siis toiseen vaatekappaleeseen, oman värivuodenaikasi sävyihin tai erilaisiin metallisävyihin. Etenkin metallisävyihin verrattaessa on hyvä olla tietoinen omista mieltymyksistä, jotka voivat vaikuttaa arvioon siitä, mitkä sävyt sopivat metallisävyjen kanssa yhteen.

neutraali sininen
Neutraali sininen on harmoniassa keltakullan, ruusukullan ja hopean sävyjen kanssa

Keltakullan sävyt ovat lämpimiä, hopean sävyt viileitä ja ruusukullan sävyt neutraaleja. Vaatekappaleen kanssa samaa pohjasävyä oleva metallisävy sopii saman pohjasävyn vaatteen kanssa yhteen ja sulautuu siihen. Sävyt korostavat tuolloin toisiaan. Epäharmoniassa olevan eli ”väärän” pohjasävyn metallisävy menettää hohtoaan vastakkaista pohjasävyä olevaa vaatekappaletta vasten ja tällöin se voi näyttää ikään kuin vähemmän arvokkaalta.

Viileä sähkönsininen
Talven viileä sähkönsininen on harmoniassa hopean sävyjen kanssa. Sävy vie keltakullan kiiltoa pois ja jättää keltakullan sävyt varjoonsa.

Oman värivuodenajan sävyjen etsimisessä kannattaa hyödyntää värivihkoa ja digitaalisia väripaletteja, joissa sävyjä on kaiken kaikkiaan yli 100. Näiden sävyjen pohjasävy on sama. Jos sävy näyttää siltä, että se on harmoniassa sävyjesi kanssa eli sopii niiden kanssa yhteen ja sulautuu niiden joukkoon, kyseessä on värivuodenaikasi sävy. Tällöin se on myös samaa pohjasävyä värivuodenaikasi muiden sävyjen kanssa.

Talven viileä pinkki
Talven viileitä pinkin sävyjä

Värien kuvauksen ja sävydimensioiden hyödyntäminen

Värin pohjasävy voi löytyä myös pohtimalla, miten kuvaisit sävyä. Onko sävy pehmeä, utuinen, puuterinen ja harmaalla taitettu mutta melko vaalea? Kyseessä on mitä todennäköisimmin kesän (true summer) sävy eli viileä sävy. Onko sävy murrettu, mausteinen ja tumma? Kyseessä on mitä todennäköisimmin syksyn (true autumn) sävy eli lämmin sävy. Onko sävy jäinen, kirkas ja joko hyvin vaalea jäinen pastelli tai tummempi sävy? Kyseessä on mitä todennäköisemmin talven (true winter) kontrastiseen väripalettiin kuuluva viileä sävy. Entä onko sävy vaalea, kirkas, raikas ja tuo mieleen kevään kukkaset? Sävy on mitä todennäköisimmin kevään (true spring) sävy eli lämmin sävy.

kesän pehmeä ja viileä harmaa
Kesän pehmeä ja viileä harmaa on harmoniassa muiden kesän pehmeiden, utuisten ja viileiden sävyjen kanssa

Vaalean kevään ja vaalean kesän sävyt ovat vaaleita ja medium-kirkkaita sävyjä, joissa näkyy sekä kevään kirkastava että kesän pehmentävä vaikutus. Sävyt ovat pohjasävyltään neutraaleja. Esimerkkinä sekä vaalealle keväälle että vaalealle kesälle sopivasta pohjasävyltään neutraalista sinisestä löytyy vaaleansinisten sävyjen esimerkkikuvasta ylempää.

Kirkkaan talven ja kirkkaan kevään sävyt ovat kontrastisia ja kirkkaita vaihdellen vaaleista pastelleista kirkkaisiin neonväreihin ja tummiin sävyihin. Sävyt ovat pohjasävyltään neutraaleja. Kirkkaalle talvella ja kirkkaalle keväälle sopiva neutraali kirkas punainen on ylempänä punaisten sävyjen esimerkkikuvassa.

Pehmeän kesän ja pehmeän syksyn ovat pehmeitä ja utuisia matalan kontrastin sävyjä, joissa näkyy kesän ja syksyn pehmentävä vaikutus ja syksyn tummentava vaikutus. Sävyt ovat pohjasävyltään neutraaleja. Pehmeälle syksylle ja pehmeälle kesälle yhteinen neutraali vihreä sävy löytyy ylempää pehmeiden vihreiden esimerkkikuvasta oikealta.

Tumman syksyn ja tumman talven sävyt ovat tummia ja intensiivisiä sävyjä, joissa näkyy syksyn pehmentävä ja talven tummentava vaikutus. Sävyt ovat pohjasävyltään neutraaleja. Esimerkiksi sekä tummalle syksylle että tummalle talvelle sopiva neutraali tumma violetin sävy näkyy ylempänä tummien violettien kuvassa.

Syksyn lämpimiä värejä
Syksyn lämpimiä ja mausteisia sävyjä

Lämpimän kevään ja lämpimän syksyn ovat medium-kirkkaita sävyjä, joissa näkyy mausteisuutta ja pehmeyttä. Niissä on yhdistynyt kevään ja syksyn vaikutus, mutta sävyt ovat syksyn sävyjä vaaleampia ja kirkkaampia ja kevään sävyjä tummempia ja murretumpia. Sävyt ovat lämpimiä. Viileän kesän ja viileän talven sävyt taas ovat medium-kirkkaita sävyjä, joissa näkyy talven kirkastavaa ja kontrastia tuovaa sekä kesän pehmentävää vaikutusta. Sävyt ovat viileitä.

värianalyysi lämmin kevät
Lämpimän kevään sävyissä on yhdistynyt kevään kirkkaus ja vaaleus syksyn mausteisuuteen, tummuuteen ja pehmeyteen.

Kaikkien värianalyysieni mukana tulee värivuodenajan sävydimensiot, joita voit hyödyntää värivuodenaikasi sävyjen etsimisessä. Lisää esimerkkejä eri värivuodenaikojen sävyistä löydät aiemmista blogiteksteistäni sekä Colourful Harmonyn Instagram-tililtä ja Facebook-sivuilta.

värianalyysi viileä kesä
Viileän kesän sävyissä näkyy talven tummentava ja kirkastava vaikutus

Lopuksi

Jos värin pohjasävyn tunnistaminen tuntuu hankalalta, suosittelen hyödyntämään pohjasävyn selvittämisessä mahdollisimman monipuolisia keinoja.  Jos et työskentele värien ja värianalyysin parissa, kaikkien värien pohjasävyn ja värivuodenaika-kategorian tunnistaminen ei ole välttämätöntä. Sen sijaan olennaisempaa on tunnistaa oman värivuodenaikasi sävyt. Värivuodenaikasi värivihko yhdessä digitaalisten väripalettien kanssa sekä tieto omien sävyjesi sävydimensioista ja metallisävyistä antaa hyvät eväät tunnistaa oman värivuodenajan sävyt. Jos löydät sävyn, jonka pohjasävystä ja värivuodenaikaasi kuulumisesta olet epävarma, mutta pidät siitä kovasti, mikään ei estä sinua käyttämästä sävyä!

Jos haluat selvittää oman tarkan värivuodenaikasi, ihosi tarkan pohjasävyn ja sinulle parhaat sävydimensiot, tutustu värianalyysitarjontaamme verkkokaupassa tai varaa aikasi värianalyysiin Helsingissä. Uusia aikoja Helsingin värianalyyseihin aukeaa lähiviikkoina!

Scroll to Top