Pehmeä kesä ja pehmeä syksy ovat olleet jo pidemmän aikaan ulkomailla trendikkäitä värivuodenaikoja, joiden edustajiksi veikataan useita julkisuuden henkilöitä ja mediapersoonia. Pehmeän kesän ja pehmeän syksyn trendi on rantautunut myös Suomeen, ja arvioisin tämän tapahtuneen vuoden 2024 aikana ja liittyvän vahvasti 12-jaolliseen värianalyysiin ja sen yleistymiseen Suomessa. Somessa puhutaankin paljon pehmeyden ja etenkin pehmeän kesän yleisyydestä Suomessa. Tästä johtuen moni myös arvelee oman värivuodenaikansa olevan pehmeä kesä tai pehmeä syksy.

Pehmeä kesä ja pehmeä syksy ovat 16 värivuodenajan värianalyysin mukaan pohjasävyltään neutraaleja värivuodenaikoja, joiden edustajissa on kesän ja syksyn piirteisyyttä. Heidän harmonisimmissa väreissään on kesän pehmentävää vaikutusta yhdistettynä syksyn pehmentävään ja tummentavaan vaikutukseen. Tämä tekee 16 värivuodenajan värianalyysin mukaisesta pehmeästä kesästä ja pehmeästä syksystä hieman harvinaisempia värivuodenaikoja. On myös hyvä olla tietoinen siitä, että pehmeä kesä ja pehmeä syksy eivät suinkaan ole ainoita pehmeitä värivuodenaikoja.

Tässä tekstissä perehdymme siihen, mitä pehmeys oikeastaan on, mitkä ovat pehmeitä värivuodenaikoja ja mitkä ovat pehmeyden trendin mahdollisia varjopuolia ja vaikutuksia.

Pehmeys ja pehmeät värivuodeanajat

Pehmeys liittyy keskeisesti kontrastin käsitteeseen, jolla kuvataan värianalyysin yhteydessä tyypillisesti eroja sävyjen tummuudessa tai kirkkaudessa. Pehmeillä värivuodenajoilla erot sävyjen tummuudessa ja kirkkaudessa ovat melko pieniä. Esimerkiksi talvi (true winter) ja kirkas talvi ovat pehmeiden värivuodenaikojen vastakohtia, sillä ne ovat kirkkaita korkean kontrastin värivuodenaikoja, joiden sävyjen tummuusasteessa on suuri vaihtelu pastelleista mustaan. Myös esimerkiksi näiden värivuodenaikojen pastellisävyjen ja neonvärien välillä on korkea kontrasti. Sen sijaan pehmeitä, matalan kontrastin värivuodenaikoja ovat kesä (true summer), pehmeä kesä, syksy (true autumn) ja pehmeä syksy. Myös vaalea kevät ja vaalea kesä ovat matalan kontrastin värivuodenaikoja.

Kesän ja syksyn vaikutus tuo sävyihin pehmeyttä, mutta värivuodenaikojen pehmeydessä on myös eroja: Vaalea kevät ja vaalea kesä ovat vaaleita, medium-kirkkaita ja pohjasävyltään neutraaleja matalan kontrastin värivuodenaikoja. Sen sijaan pehmeä kesä ja pehmeä syksy ovat huomattavasti vaaleaa kevättä ja vaaleaa kesää tummempia neutraaleja ja pehmeitä värivuodenaikoja. Syksy (true autumn) taas on lämmin, pehmeä ja pääosin tumma, kun taas kesä (true summer) on viileä, pehmeä ja verrattain vaalea, joskin sävyt vaihtelevat vaaleasta tummaan. Näiden värivuodenaikojen välisiä eroja havainnollistavat alla olevat kuvat.

Syksyn (true autumn), pehmeän syksyn ja vaalean kevään sävyissä ja pehmeyden ilmenemisessä on merkittäviä eroja.

Pehmeyden ja pehmeän värivuodenajan piirteisyydestä ei kerro se, että ihmistä katsomalla toteamme hänen näyttävän pehmeältä. Myöskään vaaleat hiukset eivät ole pehmeän kesän tai pehmeän syksyn merkki, vaikka vaaleahiuksisuus onkin matalan kontrastin merkki. Pehmeiden värivuodenaikojen edustajilla voi nimittäin olla myös hyvin tummat hiukset. Pehmeyden arvioinnissa ei tule unohtaa muita värianalyysin kannalta keskeisiä sävydimensioita eli värien ominaisuuksia, jotka ovat kirkkausasteen lisäksi pohjasävy ja tummuusaste. Pehmeän värivuodenajan piirteisyys tulee esiin värianalyysin eri vaiheissa sävyvertailujen kautta.

pehmeä kesä ja vaalea kesä
Kesän (true summer), pehmeän kesän ja vaalean kesän sävyissä ja pehmeyden ilmenemissä on merkittäviä eroja.

Pehmeys-trendin varjopuolet ja yllättävä yhteys pehmeän syksyn, pehmeän kesän ja kevään välillä

Värianalyysiurani aikana olen toistuvasti törmännyt siihen, että lämpimät piirteet ja etenkin kevään piirteisyys ovat alitunnistettuja, ja esimerkiksi moni kevät saa värianalyysissä tulokseksi mitä tahansa muuta kuin kevään. Toisinaan kuuleekin puhuttavan keväistä ikään kuin myyttisen kirkkaina harvinaisuuksina. Tässä saattaa jäädä huomioimatta se, että keväiden ja muiden kirkkaiden värivuodenaikojen välillä on myös eroja kirkkaudessa. Havainnollistavana esimerkkinä tästä alempana oleva kuva kevään (true spring), kirkkaan kevään ja talven (true winter) sävyistä. Vaikka kevät (true spring) on kirkas värivuodenaika, se on kirkkaimmista värivuodenajoista pehmein, sillä se on myös vaalea ja matalamman kontrastin värivuodenaika kuin talvi (true winter), kirkas talvi ja kirkas kevät.

Pehmeys-puheen korostuminen ja puhe kirkkauden harvinaisuudesta on johtanut myös siihen että jotkut muiden värikonsulttien analysoimat seuraajani ovat laittaneet minulle somessa viestiä ja kertoneet alkaneensa epäillä omaa värianalyysitulostaan kuultuaan pehmeän kesän ja pehmeän syksyn olevan yleisiä värivuodenaikoja Suomessa. Samoista syistä monet asiakkaani ovat kertoneet epäilleensä oman värivuodenaikansa olevan pehmeä syksy tai pehmeä kesä. Osa heistä on kokeillutkin näitä sävyjä ja ihmetellyt, miksi ne eivät toimi heillä, vaikka he ”näyttävät pehmeiltä”. Jotkut heistä ovat myös kertoneet saaneensa toisella menetelmällä tehdystä värianalyysistä aiemmin pehmeän kesän tai pehmeän syksyn tulokseksi. He eivät kuitenkaan ole olleet 16 värivuodenajan värianalyysin mukaan pehmeitä kesiä tai pehmeitä syksyjä.

12 värivuodenajan värianalyysissä pehmeän kesän tuloksen saanutta henkilöä arvellaan toisinaan 16 värivuodenajan värianalyysin viileäksi, pehmeäksi ja verrattain vaaleaksi kesäksi (true summer). Joskus onkin näin, että 12-jaollisen värianalyysin pehmeä kesä on true summer. Tyypillisesti minulle värianalyysiin tulleet 12-jaollisessa värianalyysissä pehmeän kesän tuloksen saaneet ovat olleet kuitenkin keväitä (true spring) ja syksyjä (true autumn) ja joskus vaaleita kesiä.

Myös moni 12-jaollisen värianalyysin pehmeä syksy paljastuu 16 värivuodenajan värianalyysissä kevääksi. Ehkä yllättävä tätä selittävä tekijä voi olla se, että joidenkin 12-jaollisen värianalyysimenetelmien pehmeän syksyn sävyistä löytyy joitakin lämpimiä, kirkkaita ja vaaleita kevään (true spring) sävyjä. Joskus pehmeää syksyä kuulee myös kuvattavan vaaleaksi syksyksi, mutta 16 värivuodenajan värianalyysin mukainen pehmeä syksy ei ole vaalea eikä lämmin värivuodenaika. Sen sijaan kevät (true spring) on lämmin ja vaalea värivuodenaika.

Eri värianalyysimenetelmien tulosten välille ei siis suoraan voi laittaa yhtäläisyysmerkkejä, sillä värivuodenaikojen määritelmät ja sävyt, värianalyysiprosessit ja värianalyysissä huomioitavat asiat ovat erilaisia 4/12/16/16-23-värivuodenajan värianalyysimenetelmissä.

Pehmeät sävyt eivät ole automaattisesti harmonisempia

Kullekin harmonisimmat sävyt ovat sellaisia sävyjä, joissa on samoja ominaisuuksia kuin henkilön piirteissä. Sävyt muodostavat ihmisen piirteiden kanssa yhtenäisen kokonaisuuden, sopivat hänen piirteidensä kanssa yhteen ja korostavat niiden sävymaailmaa. Tässä arvioinnissa otamme huomioon sävyjen pohjasävyn, kirkkausasteen ja tummuusasteen useissa värianalyysin vaiheissa ja sävyvertailuissa.

Pehmeät sävyt eivät siis ole automaattisesti harmonisia vain siksi, että ne ovat maanläheisempiä ja vähemmän huomiota herättäviä sävyjä. Pehmeiden sävyjen harmonisuus ei myöskään liity henkilön ikään – pehmeät sävyt eivät ole harmonisempia esimerkiksi keski-ikäisillä tai varttuneemmilla kuin parikymppisillä. Toki iän myötä piirteet menettävät kirkkauttaan, mutta oikein analysoidun värivuodenajan sävyistä löytyy sävyjä eri ikävaiheisiin ja piirteiden sävymaailman muutoksiin.

Jos koet väreihin ja värivuodenaikaasi liittyvää hämmennystä ja haluat selvittää tarkan värivuodenaikasi, suosittelen lämpimästi tutustumaan Colourful Harmonyn värianalyysipalveluihin verkkokaupassamme tai varaamaan ajan värianalyysiin Helsinkiin 😊

Samankaltaiset artikkelit