Mikä on värianalyysi?

Värianalyysi on menetelmä, jonka avulla löydetään jokaiselle parhaiten sopivat ja harmonisimmat sävyt vertaamalla ihon reaktioita sävyominaisuuksiltaan erilaisiin kankaisiin tai kalibroituihin digitaalisiin väritaustoihin. Värianalyysin juuret ulottuvat 1800-luvulle maalaustaiteeseen. Myöhemmin 1900-luvulla alettiin kehittää erilaisia värianalyysimenetelmiä, joiden avulla tarkastellaan ihon sävyssä tapahtuvia muutoksia erilaisia värejä vasten (eli vierekkäin asetettujen värisävyjen vaikutusta toisiinsa). Yleisimmissä värianalyysimenetelmissä värivuodenaikoja on 4, 12 tai 16.

16 värivuodenajan värianalyysissa päävuodenaikoja on neljä: kevät (true spring), kesä (true summer), syksy (true autumn) ja talvi (true winter). Näiden lisäksi on 12 värivuodenaikaa, joissa on kahden päävärivuodenajan vaikutusta mukana siten, että ne muodostavat uuden värivuodenajan. 16 värivuodenajan värianalyysissä näitä kahden päävärivuodenajan vaikutusta sisältäviä värivuodenaikoja eli välivuodenaikoja kutsutaan flow-vuodenajoiksi. Flow-vuodenajat ovat vaalea kevät, lämmin kevät, kirkas kevät, vaalea kesä, pehmeä kesä, viileä kesä, lämmin syksy, pehmeä syksy, tumma syksy sekä kirkas talvi, viileä talvi ja tumma talvi.

Näiden värivuodenaikojen lisäksi värianalyysissä huomioidaan myös värianalyysin erikoistapaukset, joissa ihmisen piirteiden pohjasävy on täysin neutraali tai hänelle ei pystytä määrittämään kotivuodenaikaa, jolloin hän ei ole kevät, kesä, syksy tai talvi. Tämän vuoksi käyttämästäni 16 värivuodenajan värianalyysimenetelmästä käytetään toisinaan myös nimiä 22 värivuodenajan värianalyysi, 23-jakoinen värianalyysi tai 16-23 värivuodenajan värianalyysi.

Haluan tietää värivuodenaikani

Colourful Harmonyn värianalyysit perustuvat väriteoriaan ja perintötekijöiden määräämiin ominaisuuksiin, jotka tulevat esiin henkilön ilmiasussa ihon ja luonnollisten piirteiden pohjasävyn, tummuusasteen ja kirkkausasteen kautta.

Värianalyysissä otan huomioon ihon, hiusten sävyn ja silmien iiriksen kuvioinnit ja sävyt. Ihon pohjasävy voi olla lämmin, neutraali, neutraali-lämmin, neutraali-viileä tai viileä. Täysin neutraali ihon pohjasävy on harvinainen, ja yleensä iho on hieman enemmän lämpimään tai viileään kallellaan. Tummuusaste vaihtelee vaaleasta keskitummaan ja tummaan, kun taas kirkkausaste vaihtelee pehmeästä ja murretusta kirkkaaseen. Näiden ominaisuuksien ollessa perintötekijöiden määräämiä esimerkiksi hiusten värjääminen ei muuta oikein tehdyn värianalyysin tulosta. Parhaiten sopivat sävyt ovat pohjasävyltään, tummuusasteeltaan sekä kirkkausasteeltaan harmoniassa luonnollisten piirteidesi sävymaailman kanssa.

Haluan tietää parhaimmat sävyni

Asiakkaalta

”Iso kiitos tehdystä työstä. Värianalyysi oli todella kattava ja selkeä, ja kun kaikki on digitaalisessa muodossa, on helppo palata tuloksiin milloin haluaa. Värianalyysistä saatu väripaletti on näppärä ja voin kaivaa sen aina puhelimesta esille, kun tarve vaatii.

Tulos ei ollut niin yllättävä, vaikka värien käyttö on tuntunut aina jotenkin haastavalta. Nyt värianalyysin jälkeen olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että värien käyttö ei olekaan niin vaikeaa vaan oikeastaan enemmän minua. En olisi voinut vielä vähän aikaa sitten kuvitella, että pukeutuisin laventelin väriseen hameeseen, mutta uskalsin tehdä sen ja viihdyin siinä erittäin hyvin. Olen oivaltanut, että se aina yhtä tyylikäs musta ei välttämättä ole aina paras ratkaisu. Olen nyt paljon innostuneempi ja kokeilunhaluisempi värien suhteen ja huomaan, miten paljon ne tekevät.”

Jenna (vaalea kevät)

Usein kysytyt kysymykset

Oikein tehdyn värianalyysin tulos ei muutu. Tarkassa värianalyysissämme määritetty värivuodenaikasi kulkee mukanasi läpi elämän, vaikka hiustesi sävy muuttuukin elämän varrella ja piirteidesi pigmenttisyys vähenee.  Ihon pohjasävy pysyy samana läpi elämän, ja luonnollinen hiusvärisi säilyy ikääntyessä oman värivuodenajan mukaisena.

Sinun ei tarvitse muuttaa luonnollisia piirteitäsi sopiaksesi paremmin värivuodenaikasi edustajaksi, sillä omat luonnolliset piirteesi ovat tarkan värivuodenaikasi mukaisia läpi elämän.

Luotettavin tapa tehdä värianalyysi riippuu analyysin tekijästä ja hänen koulutuksestaan. Kaikilla värianalyysimenetelmillä värianalyysiä ei voi tehdä digitaalisesti, sillä niihin ei ole olemassa kalibroituja digitaalisia väritaustoja, saati koulutusta digitaalisen värianalyysin tekemiseen. On kuitenkin virheellinen oletus, ettei värianalyysiä voisi tehdä digitaalisesti millään menetelmällä luotettavasti. Käyttämässäni 16 värivuodenajan analyysimenetelmässä digitaalisen värianalyysin tekeminen on mahdollista kalibroitujen, tähän tarkoitukseen tarkasti suunniteltujen väritaustojen avulla. Digitaalinen värianalyysi on tällä menetelmällä yhtä luotettava kuin kankailla tehtävä värianalyysi. 

Erilaiset ihosairaudet tai ruskettuminen eivät vaikuta värianalyysin tulokseen, sillä ne vaikuttavat ihon pintasävyyn, mutta eivät ihon pohjasävyyn. Värianalyysissä olemme kiinnostuneita nimenomaan ihon (ja muiden piirteiden) pohjasävystä. 

Suosittelen hakeutumaan kouluttautuneen värikonsultin asiakkaaksi luotettavimman värianalyysin tuloksen saamiseksi. Itse tehdessä analyysia ohjaa helposti väreihin liittyvät ennakkokäsitykset, mieltymykset ja värien herättämät tunteet. Värejä saatetaan myös niin sanotusti sovittaa yhteen ihon pintasävyn kanssa, vaikka värianalyysissä olennaisessa roolissa on ihon pintasävyn sijaan ihon pohjasävy. Esimerkiksi ihon pinnalla näkyvä punaisuus saattaa johtaa harhaan, jos tämä tulkitaan automaattisesti merkkinä viileästä ihonsävystä.

Värianalyysifiltterit ja -sovellukset eivät myöskään auta värivuodenajan selvittämisessä, koska niiden värit ovat mitä sattuu ja filtterit muokkaavat sitä, miltä iho näyttää. Tällöin ihon todelliset reaktiot eri väreissä eivät pääse esiin. Lisäksi sovellusten antamat tulokset vaihtuvat valaistuksen vaihtuessa.

Saat käyttää juuri niitä värejä, joita tahdot ja joista pidät. Värien käytön pääasia on, että se tuottaa iloa ja hyvää mieltä ja että tunnet olosi mukavaksi. Suurimmasta osasta väripaleteista löytyy oma versionsa tietystä sävystä, ja esimerkiksi erilaisia vihreän, keltaisen, sinisen ja punaisen sävyjä löytyy jokaiselta värivuodenajalta. Poikkeuksiakin löytyy, ja esimerkiksi mustaa löytyy vain paleteista, joissa on mukana talven vaikutusta.

Värianalyysissäni saat myös vinkkejä, miten vähentää väripalettisi ulkopuolisten sävyjen vaikutusta ihoosi ja kokonaisilmeeseesi. Värianalyysi ei siis vie sinulta mitään pois, vaan antaa työkaluja käyttää värejä sinulle sopivalla tavalla päätitpä sitten elää värivuodenaikasi väreissä tai et!

Sopivinta värianalyysimenetelmää ja värianalyysin tekijää pohtiessa on tärkeää miettiä, mitä juuri sinä toivot värianalyysiltäsi ja kuinka tarkan tuloksen haluat saada. Kannattaa tutustua eri värikonsulttien käyttämiin menetelmiin siinä määrin kuin se on mahdollista ja tuntuu järkevältä. Värianalyysissä saat toki enemmän tietoa käytetystä menetelmästä. Suosittelen myös lämpimästi valitsemaan sellaisen värianalyysin tekijän, jonka tekeminen ja viestintä näyttäytyy johdonmukaisena.