Värianalyysi ja värivuodenaikojen piirteet – totta vai tarua?

Värianalyysi ja värivuodenaikojen piirteet – mikä on totta ja mikä ei? Olen todennut itsekseni, että on veteen piirretty viiva, milloin voidaan puhua värianalyysiin liittyvästä virheellisestä tiedosta ja milloin kyse on lähinnä eri värianalyysimenetelmien teoreettiseen viitekehykseen liittyvistä eroista. Nämä erot eri värianalyysimenetelmien välillä ovat merkittäviä ja vaikuttavat värianalyysituloksiin ja niiden tarkkuuteen. Monet uskomukset eri värivuodenaikojen piirteistä ja suppeahko väriteorian huomioiminen ovat havaintojeni ja kokemukseni mukaan yhteydessä myös virheellisiin ja epätarkkoihin värianalyysituloksiin. (Edellisestä blogitekstistäni voit lukea teoriani siitä, mitä virheellisten ja epätarkkojen värianalyysitulosten taustalla on.) Meillä ei siis ole mitään yleistä kaikkien hyväksymää totuutta eri värivuodenaikojen piirteistä.

Lokakuun alussa kysyin Colourful Harmonyn Instagram-tilillä, millaisia uskomuksia ja ajatuksia ihmisillä on eri värivuodenaikojen piirteistä. Valitsin näistä uskomuksista 10, ja vastaan niitä koskeviin väittämiin tässä blogitekstissä. Mielenkiintoisesti suurin osa väittämistä oli väriteoreettisesta näkökulmasta tarua!

”Ihmisen luonnollinen hiusväri ei välttämättä sovi hänen värivuodenajalleen”

TARUA. Värivuodenajan arvioinnin lähtökohtina ovat ihmisen luonnolliset piirteet, jotka käytännössä määrittävät värivuodenajan yhdessä sävyvertailujen kanssa. Ihmisen luonnollinen hiusväri on hänen tarkan värivuodenaikansa mukainen. Jos olet saanut suosituksia värjätä hiuksesi, jotta omat sävysi olisivat enemmän harmoniassa värivuodenaikasi sävyjen kanssa, tarkka värivuodenaikasi on hyvin todennäköisesti joku muu. Eräissä tapauksissa esimerkiksi erilaiset ulkoiset tekijät, kuten kemikaalit (mm. kloori) tai sisäiset tekijät, kuten hormonaaliset muutokset, voivat vaikuttaa hiusväriin. Kun hiusväriin vaikuttavat asiat ovat ulkoisia, kuten kemikaalit, on mahdollista, että hiusväri muuttuu tavalla, joka ei ole värivuodenajan sävyjen mukainen. Hormonaalisissa muutoksissa hiusväri sen sijaan säilyy oman värivuodenajan mukaisena. Esimerkiksi äitini kullanvaaleat hiukset muuttuivat raskauden myötä kullanvaaleista tummanruskeiksi, mutta hiusväri säilyi edelleen hänen värivuodenaikansa kevään sävyjen mukaisena.

”Värianalyysin tulos voi olla mitä tahansa, jos kankaat niin kertovat”

TARUA. Ei ole väriteoreettisesti oikein, että värianalyysin tulos voi olla mitä tahansa ihmisen piirteistä riippumatta. Värianalyysin tulos ei siis voi olla mitä tahansa, vaan ”kankaiden kertoma” täytyy tulkita oikein ja tätä tietoa tulee peilata väriteoreettiseen tietoon ja ihmisen piirteisiin. Muutoin tulos voikin olla mitä tahansa, ja silloin se voi olla herkästi myös virheellinen. Esimerkki tällaisesta on, jos lämminpiirteisen henkilön värivuodenajan arvioinnissa päädytään viileään värivuodenaikaan viileiden sävyjen ”kirkastaessa kasvoja”, kun todellisuudessa iho kalpenee näissä sävyissä.

”Keväät ovat aina vaaleita”

TARUA. Keväiden piirteiden kirjo vaihtelee hyvin vaaleasta tummaan. Iho on yleensä vaalea ja kirkas, mutta tummuusasteessa on hieman vaihtelua. Hiusten ja silmien sävy vaihtelee vaaleasta tummaan. Keväistä vaalea kevät on aina piirteiltään vaalea, mutta hiusten väri voi hieman tummua iän myötä säilyen kuitenkin vaaleana.

”Keväät ovat vihreäsilmäisiä ja punertavahiuksisia”

TARUA. Keväillä voi olla punaiset hiukset, mutta myös melkeinpä mikä tahansa muukin pääosin lämmin hiustensävy on mahdollinen. Riippuu myös kevättyypistä, millainen piirteiden kirjo on. Neutraalit kirkkaat keväät ja vaaleat keväät eivät esimerkiksi ole punahiuksisia. Keväillä voi olla minkä tahansa väriset silmät. 

Värianalyysi kevät
Värivuodenajan sävyissä on samoja ominaisuuksia kuin värivuodenajan edustajan piirteissäkin. Esimerkiksi keväillä on lämmin ihon pohjasävy ja usein vaalea ja kirkas iho. Hiusten sävy voi vaihdella vaaleasta tummaan. Keväiden tummimmat hiusvärit ovat usein kuitenkin vaaleampia kuin esimerkiksi talvi-ihmisen hiusten sävyt.

”Kesät ovat aina hyvin vaaleita ja sinisilmäisiä”

TARUA. Kesäihmisillä voi olla minkä tahansa väriset silmät ja hiusväri voi olla vaalean lisäksi vaaleanruskea, keskiruskea tai tummanruskea. Sen sijaan vaalea kesä on aina piirteiltään vaalea ja hyvin usein myös sinisilmäinen, mutta silmät voivat olla muunkin väriset. Vaalean kesän hiusväri voi myös hieman tummua iän myötä, mutta se säilyy vaalean kevään hiusten sävyn tavoin vaaleana.

”Talvilla on aina tummat hiukset ja silmät”

TARUA. Talvi-ihmisen silmät voivat olla minkä tahansa väriset. Sen sijaan hiukset ovat tummat, mutta ne voivat iän myötä muuttua valkoisiksi, joka on talven värivuodenajan mukainen luonnollinen hiusväri. Talven värivuodenajan määritelmään kuuluvat olennaisesti tummuus, viileys ja kontrastisuus, ja näitä piirteitä on oltava myös ihmisellä, jotta talven sävyt voivat olla harmoniassa hänen piirteidensä kanssa. Talven väripaletti on varsin dramaattinen, ja luonnostaan vaaleapiirteinen jää aina kakkoseksi talven väreille, kuten mustalle, sähkönsiniselle ja magentalle, mikä ei ole väriharmoniaa. 16 värivuodenajan värianalyysissä ei ole vaaleaa talvea.

”Syksyllä ei voi olla sinisiä silmiä”

TARUA. Syksyillä voi olla minkä tahansa väriset silmät.

”Punaiset hiukset ovat aina syksyn merkki”

TARUA. Luonnostaan punahiuksinen voi olla syksyn (true autumn) ja lämpimän syksyn lisäksi kevät (true spring) tai lämmin kevät. Nämä ovat lämpimät värivuodenajat 16 värivuodenajan värianalyysissä, ja jokaisen luonnollinen hiusväri on aina värivuodenajan mukainen.

”Luonnostaan punahiuksinen on aina lämpimän värivuodenajan edustaja.”

TOTTA, MUTTA neutraalin ja viileän värivuodenajan edustajalla voi olla hiuksissaan hieman punertavaa pigmenttiä. Hiusten sävy ei tällöin ole kuitenkaan lämmin, vaikka se saatetaan mieltää lämpimäksi. Luonnostaan punaiset ja oranssit hiukset ovat aina sävyltään lämpimät ja geneettisistä syistä johtuen heidän piirteensä ovat ihon pohjasävyä myöten kauttaaltaan lämpimät.

”Näytän ihan erilaiselta kuin ystäväni, jonka kanssa sain kuitenkin saman värianalyysin tuloksen. Toisen tuloksen täytyy olla virheellinen.”

TARUA. Saman värivuodenajan edustajiin kuuluu hyvin erinäköisiä ihmisiä, joilla on kuitenkin joitain samankaltaisia ja yhteisiä piirteitä. Näitä yhteneväisyyksiä voi olla hankala huomata ilman värianalyysiä, sillä esimerkiksi ihmisten ihon pintasävy, hiusväri ja silmien väri vaihtelevat paljon samankin värivuodenajan sisällä. Osa värivuodenajoista on harmoniassa laajemman piirteiden kirjon kanssa, kun taas toisissa värivuodenajoissa piirteiden kirjo on suppeampi, mikä juontaa juurensa väriteoriaan. Omaa värivuodenaikaa ei voi selvittää vertaamalla itseään muihin tai muiden ihmisten värianalyysituloksiin.

Lopuksi

Tässä blogitekstissä on kuvattu eri värivuodenaikojen piirteitä melko pintapuolisesti. Väriteoreettinen piirrearvio värianalyysissäni meneekin tässä tekstissä kuvattua piirrearviota syvemmälle. Huomionarvoista on myös se, että aina sävyt eivät ole ilmeisen lämpimiä tai viileitä ja esimerkiksi ilmeisen lämmön puuttuminen ei ole viileyden merkki, vaikka usein näin herkästi tulkitaankin. Joskus lämpöä tai viileyttä on vaikeampi havaita, ja tähän voivat vaikuttaa mm. sävyjen tummuus- ja kirkkausaste sekä sävyjä arvioivan henkilön väriteorian tuntemus.

Jos haluat tietää oman tarkan värivuodenaikasi, voit tutustua Colourful Harmonyn värianalyysitarjontaan verkkokaupassammeOlen myös 5.12.2024 Helsingin Töölössä tekemässä värianalyysejä kankailla, ja ajanvaraus tälle päivälle aukeaa marraskuun alussa verkkokauppaan. Seuraa Colourful Harmonya Instagramissa tai Facebookissa kuullaksesi tarkemmin ajanvarauksesta ja muista tulevista värianalyysipäivistäni Helsingissä. 16 värivuodenajan värianalyysissä digitaalinen värianalyysi on hyvin kiinteä osa tätä värianalyysimenetelmää, ja värianalyysi kankailla ja digitaalisesti on yhtä tarkka.

Scroll to Top