10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tietää värianalyysistä

Internet on pullollaan värianalyysiin liittyvää tietoa. Joukossa on paljon virheellistä, epätarkkaa ja keskenään ristiriitaista tietoa, jonka seasta voi olla hankala löytää luotettavaa tietoa. Suosittelenkin lämpimästi konsultoimaan kouluttautunutta väriasiantuntijaa värianalyysiin liittyvissä asioissa ennen värianalyysiin liittyvien artikkeleiden tai sosiaalisen median julkaisujen tekemistä.

Nämä 10 asiaa jokaisen värianalyysistä kiinnostuneen ja aiheesta sosiaaliseen mediaan julkaisuja tekevän tulisi tietää värianalyysistä:

1. Värianalyysissä etsitään henkilön luonnollisten piirteiden kanssa harmoniassa olevat värisävyt. Nämä värisävyt ovat pohjasävyltään ja kirkkaus- ja tummuusasteeltaan samankaltaisia henkilön luonnollisten piirteiden kanssa.

2. Värianalyysi tehdään aina meikittömille kasvoille ja värjätyt hiukset peitettynä. Muulla tavoin tehdyn värianalyysin tulos on kyseenalainen.

3. Värianalyysimenetelmiä on paljon, ja niiden värivuodenaikojen ja sävyjen jaotteluissa on eroja. Eri värianalyysimenetelmien värivuodenajat eivät suoraan siis vastaa toisiaan, ja samanniminen värivuodenaika tarkoittaa eri menetelmissä jossain määrin eri asiaa. Esimerkiksi 16 värivuodenajan värianalyysissä true spring eli kevät tarkoittaa henkilöä, jonka piirteissä on ainoastaan kevään piirteitä. Hänelle parhaat sävyt ovat lämpimiä, kirkkaita ja vaaleita. Sävyt ovat erilaisia kuin kevään muiden tyyppien, kuten vaikkapa lämpimän kevään (warm spring), parhaat sävyt. Lämmin kevät taas on henkilö, jolla on sekä kevään että syksyn piirteitä, ja hänelle parhaat sävyt ovat kevään sävyjä tummempia ja murretumpia, mutta syksyn sävyjä kirkkaampia. Toisissa värianalyysin viitekehyksissä esimerkiksi lämmin kevät tarkoittaa samaa asiaa kuin true spring ja toisissa taas true spring -keväälle kuvataan sopivan kaikkien eri kevättyyppien sävyt. Nämä eivät pidä paikkaansa 16 värivuodenajan värianalyysin kontekstissa.

4. Erittäin tyypillisesti eri värianalyysimenetelmissä yhdistellään saman värivuodenajan alle sävyjä, joilla ei ole samaa pohjasävyä ja jotka eivät myöskään kirkkaus- ja tummuusasteensa suhteen ole harmoniassa keskenään. Täten saman värivuodenajan kaikki sävyt eivät ole samalle henkilölle niitä parhaiten sopivia sävyjä. (Näin on myös edellisen kohdan true spring -esimerkissä, jos yhdistämme tämän vuodenajan alle kaikkien eri kevättyyppien sävyt.)  Ominaisuuksiltaan hyvin erilaisten sävyjen yhdistäminen samaan värivuodenaikaan lisää värianalyysiprosessin virhealttiutta. 

Värivuodenajat 16 värivuodenajan värianalyysissä
Värivuodenaikojen jaottelu 16 värivuodenajan värianalyysissä

5. Teoriassa eri värianalyysimenetelmillä pitäisi päätyä samaan lopputulokseen päävärivuodenajan (kevät, kesä, syksy, talvi) tai vähintäänkin pohjasävyn suhteen, mutta käytännössä tämä on hankalampaa kohdissa 3 ja 4 mainituista syistä johtuen.

6. Liian yksinkertainen värianalyysimenetelmä ja suppea väriteorian tulkinta johtavat herkästi epätarkkoihin värianalyysituloksiin. Tällöin ihmisten piirteiden moninainen kirjo ja pohjasävyltään neutraalit värit jäävät usein huomioimatta. Esimerkiksi 16 värivuodenajan värianalyysissä huomioidaan väriteoria ja värien erilaiset ominaisuudet ja ihmisten erilaiset piirteet laajasti, jotta värianalyysi olisi mahdollisimman tarkka.

7. Oikein tehdyn värianalyysin tulos ei muutu.

8. Oikeanlainen valaistus on hyvin tärkeä värianalyysiä tehtäessä, sillä valo vaikuttaa värien havaitsemiseen. Valaistuksen on oltava neutraali, ja luonnonvalo on sitä vain pienen hetken päivästä. Siksi neutraalin valon takaava valaistus niin digitaalista värianalyysiä kuin kangasvärianalyysiäkin tehtäessä on tärkeä.

9. Kaikilla näillä asioilla on merkitystä tarkan värianalyysin tuloksen ja tarkan väripaletin saamisen kannalta.

10. Erilaisten puhelinsovellusten ja filttereiden avulla ei voi luotettavasti selvittää omaa värivuodenaikaa. Niissä sekoitellaan värejä miten sattuu, ei oteta huomioon neutraalin valaistuksen merkitystä eikä huomioida kattavasti ihmisten piirteitä.

Värien käyttäminen ei ole vakavaa, ja kannustankin kaikkia pukeutumaan haluamallaan tavalla. Jos haluat selvittää luonnollisten piirteiden kanssa harmoniassa olevat värisävyt ja saada värianalyysistä parhaimman mahdollisen hyödyn irti, tutustu lisää 16 värivuodenajan värianalyysiin sekä palveluihini Colourful Harmonyn verkkokaupassa.

Scroll to Top