Universaalit värit ja sävyjen lainaaminen oman väripaletin ulkopuolelta ovat värianalyysiin liittyvä kestoaiheita. Tässä blogitekstissä kerron, mitä universaalit värit ovat ja miten suosittelisin 16 värivuodenajan värianalyysin näkökulmasta lainaamaan värejä oman värivuodenajan ulkopuolelta. Saman värivuodenajan eri tyypit ovat eri värivuodenaikoja, jotka ovat keskenään varsin erilaisia. Ne eivät muodosta ”kokonaisvärivuodenaikaa” 16 värivuodenajan värianalyysissä, vaan ”kokonaisvärivuodenaika” on värianalyysin tulos eli värianalyysissä määritetty tarkka värivuodenaika. Tarkalla värivuodenajalla on merkitystä myös lainattaessa sävyjä oman värivuodenajan ulkopuolelta, sillä sävyjen lainaamisen suositukset ovat erilaisia päävärivuodenaikojen ja flow-värivuodenaikojen edustajille.
Universaalit värit
Universaalit värit ovat sävyjä, jotka sopivat melko hyvin mahdollisimman monelle. Ei ole olemassa tiettyä väriä, josta yksi ja sama sävyversio olisi paras kaikille ihmisille, sillä ihmisten piirteiden kirjo on todella laaja ja vaihtelee niin pohjasävyn, tummuusasteen kuin kirkkausasteenkin suhteen. Universaalit värit ovat pohjasävyltään neutraaleja ja tummuus- ja kirkkausasteeltaan keskimääräisiä (eli mediumeja). Nämä sävyt ovat kaikista parhaimpia harvalle, mutta vastaavasti ne ovat myös harvalle niitä kaikkein huonoimpia sävyjä.
Toisesta näkökulmasta universaalit värit voidaan määritellä myös väreiksi, jotka löytyvät jokaisen värivuodenajan väripaletista eri versioina. Tämän määritelmän mukaan kaikki muut värit olisivat universaaleja paitsi musta, harmaa, pinkki, beige ja oranssi, sillä niitä ei löydy kaikkien värivuodenaikojen väripaleteista. Kuitenkin aiemmin kuvatuista universaaleista sävyistä, jotka ovat pohjasävyltään neutraaleja ja kirkkaus- ja tummuusasteeltaan keskimääräisiä, löytyy sävyversio niin pinkistä kuin harmaastakin, vaikka näitä sävyjä ei kaikkien värivuodenaikojen väripaleteista löydykään.
Universaaleja värejä voi hyödyntää esimerkiksi teemajuhlissa, työvaatteissa ja tilanteissa, joissa edellytetään useampien ihmisten pukeutuvan samaan sävyyn. Lisäksi universaaleja sävyjä voi hyödyntää silloin, kun haluaa käyttää oman väripaletin ulkopuolisia sävyjä.
Kotivuodenajan sävyjen lainaaminen
Kotivuodenaika on se päävärivuodenaika, jonka sävyt ovat eniten harmoniassa ihmisen piirteiden kanssa. Kotivuodenaika voi olla kevät (true spring), kesä (true summer), syksy (true autumn) tai talvi (true winter). Jos ihmisellä on kahden päävärivuodenajan piirteitä, hän on flow-värivuodenajan edustaja, jonka kotivuodenaika näkyy värivuodenajan nimessä tyypillisesti jälkimmäisessä sanassa. Esimerkiksi lämpimällä syksyllä on sekä syksyn että kevään piirteitä ja harmoniaa päävärivuodenajoista syksyn ja kevään sävyjen kanssa, mutta enemmän harmoniaa syksyn kanssa, joten kotivuodenaika on syksy. Lämmin syksy voi lainata kotivuodenaikansa syksyn (true autumn) lämpimiä sävyjä, ja näiden sävyjen voidaankin sanoa olevan lämpimälle syksylle ikään kuin toisiksi parhaita sävyjä oma väripaletin sävyjen jälkeen.
Vastaava logiikka pätee kaikkiin lämpimiin ja viileisiin värivuodenaikoihin, joissa on kahden värivuodenajan vaikutusta: Lämmin kevät voi lainata sävyjä kotivuodenaikansa kevään (true spring) sävyistä. Vastaavasti viileä kesä voi lainata kotivuodenaikansa kesän (true summer) sävyjä ja viileä talvi kotivuodenaikansa talven (true winter) sävyjä. Mitä lähempänä lainattavat sävyt ovat ominaisuuksiensa suhteen oman värivuodenaikasi sävyjä ja mitä paremmin ne sulautuvat väripalettisi sävyjen joukkoon, sitä paremmin ne on mahdollista saada toimimaan ja sitä helpompaa värien yhdistely on.
Tilanne mutkistuu hieman, kun puhutaan pohjasävyltään neutraaleista värivuodenajoista eli vaaleasta kesästä, vaaleasta keväästä, pehmeästä syksystä, pehmeästä kesästä, tummasta syksystä, tummasta talvesta, kirkkaasta keväästä ja kirkkaasta talvesta. Näillä värivuodenajoilla kotivuodenaika onkin eri pohjasävyä kuin näiden värivuodenaikojen edustajien parhaimmat sävyt. Vaalealla kesällä on kesän ja kevään piirteitä ja harmoniaa molempien päävärivuodenaikojen kanssa, mutta vielä enemmän harmoniaa kesän kanssa. Parhaat sävyt löytyvät vaalean kesän neutraalista väripaletista, jossa on kevään kirkastavaa ja vaalentavaa vaikutusta. Vaalea kesä sietää sävyissään enemmän viileyttä kuin vaalea kevät, ja hän voi käyttää hieman omia neutraaleja sävyjään viileämpiä sävyjä ja harkitusti lainata sävyjä kotivuodenaikansa kesän pehmeästä ja viileästä väripaletista. Suositeltavinta olisi valita sävyjä, jotka ovat mahdollisimman vaaleita.
Vastaavasti vaalea kevät ja kirkas kevät voivat lainata harkitusti oman kotivuodenaikansa kevään sävyjä. Lainatessaan sävyjä vaalea kevät voisi lainata kevään vaaleimpia sävyjä ja pastelleja. Kirkas kevät voisi lainata kotivuodenajaltaan keväältä etenkin kirkkaimpia ja tummempia sävyjä. Tumma syksy voisi lainata kotivuodenajaltaan syksyltä (true autumn) etenkin tummia sävyjä, ja myös tumma talvi voisi lainata kotivuodenajaltaan talvelta (true winter) etenkin tummia sävyjä. Pehmeä syksy voisi lainata kotivuodenajaltaan syksyltä ja pehmeä kesä kotivuodenajaltaan kesältä sävyjä.
Muiden värivuodenaikojen sävyjen lainaaminen
Lainattaessa sävyjä muilta värivuodenajoilta on hyvä huomioida värien pohjasävy sekä kirkkaus- ja tummuusaste. Ideaalitilanne olisi, että sävyt muistuttavat mahdollisimman paljon oman värivuodenajan sävyjä. Mitä enemmän yhteisiä ominaisuuksia lainattavilla sävyillä on henkilön värivuodenajan sävyjen kanssa, sitä paremmin sävyt toimivat hänellä.
Kevät (true spring) voi lainata sävyjä lämpimältä keväältä ja lämpimältä syksyltä. Jotkut lämpimän kevään ja lämpimän syksyn vaaleimmat ja kirkkaimmat sävyt ovat osin päällekkäisiä myös kevään väripaletin kanssa. Mitä enemmän lainattavissa sävyissä on kevään sävyjen ominaisuuksia (lämpö, vaaleus ja kirkkaus), sitä paremmin kevät saa nämä sävyt toimimaan.
Kesä (true summer) voi lainata sävyjä viileältä kesältä ja viileältä talvelta, ja erityisesti pehmeimmät sävyt näistä väripaleteista toimivat kesälle. Osa vaaleimmista ja pehmeistä sävyistä on myös kesän väripaletin sävyjen kanssa päällekkäisiä. Mitä enemmän lainattavissa sävyissä on kesän sävyjen ominaisuuksia (viileys, pehmeys ja vaaleus), sitä paremmin kesä saa nämä sävyt toimimaan.
Syksy (true autumn) voi lainata sävyjä lämpimältä syksyltä ja lämpimältä keväältä. Etenkin tummimmat sävyt ovat syksylle hyviä. Mitä enemmän lainattavissa sävyissä on syksyn sävyjen ominaisuuksia (lämpö, tummuus ja pehmeys), sitä paremmin syksy saa nämä sävyt toimimaan. Sen sijaan talvet (true winter) voivat lainata etenkin tummimpia ja kirkkaimpia sävyjä viileältä talvelta (ja viileältä kesältä). Jälleen mitä enemmän lainattavissa sävyissä on talven sävyjen ominaisuuksia (viileys, jäisyys, tummuus ja kirkkaus), sitä paremmin talvi saa nämä sävyt toimimaan.
Lopuksi
Pohjasävyltään neutraalit, keskitummat ja keskimääräisen kirkkaat sävyt sopivat monille ihmisille melko hyvin. Tällaiset sävyt onkin mahdollista saada usein toimimaan suhteellisen hyvin värivuodenajasta riippumatta. Myös omalta kotivuodenajalta lainaaminen ja sävyominaisuuksiltaan mahdollisimman samankaltaisten värivuodenaikojen sävyjen lainaaminen on usein melko toimivaa. Oman väripaletin ulkopuoliset sävyt toimivat parhaiten, kun ne yhdistää oman värivuodenajan väreihin, oman väripaletin meikkisävyihin ja korumetallisävyihin.
Saatat kuitenkin huomata, että lainatessasi sävyjä oman värivuodenaikasi ulkopuolelta, sävyt eivät toimi niin hyvin tai ne saavat ihollasi aikaan vaikutuksia, joita oman värivuodenaikasi sävyt häivyttävät. Tämä onkin yksi tavallisimmista syistä, miksi asiakkaani kertovat hakeutuneensa minulle tarkempaan värianalyysiin: He ovat huomanneet, että aiemmassa värianalyysissä määritetyn värivuodenajan sävyt tai osa sävyistä eivät jostain syystä toimi ja he haluavat selvittää, mistä tämä johtuu.
Jos sinäkin haluat saada selville tarkan värivuodenaikasi, tutustu verkkokaupassa värianalyysitarjontaamme, ja seuraa Colourful Harmonya Instagramissa tai Facebookissa saadaksesi lisää tietoa väreistä, värianalyysistä ja uusista värianalyysipäivistäni Helsingissä. 🙂